Joyce in Wonderland

En liten togtur fra det hektiske bylivet i Paris ligger en gammel skatt av ett slott. Det er ikke bare slottet Versailles som er en perle. Hagen bak slottet er det mest storslagne man kan tenke seg. Jeg følte meg som Alice in Wonderland mens jeg vandret i store labyrinter, så på storslagne statuer, hekker og trær i fantastiske former og innsjøer og fontener jeg sjeldent har sett make til. 

Når det verken ble Grønland eller kjærestetur på Island etter ekspedisjonen var det på tide å legge nye planer. Å være fleksibel og gjøre det beste ut av situasjonen er kanskje ikke min beste egenskap, men det var virkelig nødvendig etter skuffelsen det var å innse at drømmen må vente. Så allerede noen dager etter at turen var kansellert bestilte gubben og jeg påsketur til Paris.

Eventyr kan være så mangt. Jeg er forkjemper for at det ikke trenger å være ekstremt for at det skal være et eventyr som skaper minner og ikke minst glede. Turen til Paris var akkurat det, et eventyr. Paris er verdens fineste by. Vi var der fra mandag til fredag. Opplevde alle de store turistattraksjonen, nøt bylivet, shoppet litt og koste oss i det varme vårværet. 

Den fineste dagen tilbrakte vi i Versailles. Køen for å slippe inn på slottet snirklet seg på hele slottsplassen og ville tatt timesvis med venting i stekende sol. Så vi gikk lett forbi køen med hagen som destinasjon.

Jeg har sett bilder fra Jardin de Versailles, men på tross av de storslagne bildene kunne det ikke sammenlignes med den virkelige opplevelsen. Det kan ha sammenheng med at værgudene spilte på lag. Jeg er glad i kulde og snø, men synes det kan være likså deilig med sol og varme – sommerkjole og Converse blir sjeldent feil. 

Vi brukte mange timer på å traske i hage, men så likevel bare en liten brøkdel av alt den hadde å by på. Men som enhver erfaren turgåer vet jeg at det er viktig å fylle på underveis. Kald hvitvin ble inntatt med jevne mellomrom og lunsjen ble spist ute i solen på det som en gang var en gammel stall.

Da det bare var to timer igjen av åpningstiden til slottet turte vi å gå tilbake igjen. Fingrer og tær var krysset for at køen var redusert, og til vår store lettelse var det ingen kø igjen. Det var bare å spasere gjennom sikkerhetskontrollen og starte på turen gjennom storslagen pomp og prakt. At kongefamilien i Frankrike har levd som konger er ingen overdrivelse – det var ikke måte på luksus og sus og dus. Det er lett å forstå hvorfor de fattige bøndene, det store flertallet i Frankrike, gjorde opprør mot kongehuset når de så vidt hadde råd til å kjøpe seg mat mens de skyhøye skattene de betalte gikk til å finansiere denne sløsingen. 

Versailles var eventyrlig. Skal du til Paris er dette virkelig en av attraksjonene jeg anbefaler å bruke litt tid på, gjerne en hel dag eller to om du vil se alt. 

1 Comment

  1. Rose E. Thorsen Reply

    Fantastisk leserbrev Joyce ???❤️
    Følte jeg var med på vandringen rundt i hagen !
    Bare så flott å se!!

Leave A Reply

Navigate